Det thailändska köket

Alla som har besökt Thailand, eller bara en thailändsk restaurang här i Sverige, har snart insett vilka fantastiska dofter och smaker som det thailändska köket bjuder på. Bland väldigt många är just thailändsk mat den absoluta favoriten och maten är inte sällan en av anledningarna till varför man älskar Thailand så passionerat. 

Mat rik på smak

När man tänker på thailändsk mat så ser man ofta ganska kryddheta rätter framför sig, man ser många färger och såklart ris och nudlar, vårrullar och halvgenomskinliga soppor och såser. Man baserar de flesta rätter på fisk eller kyckling men har också en hel del grönsaker i måltiderna. Skaldjur är också vanligt medan kött förekommer i mycket mindre utsträckning är vad vi är vana vid här i Sverige. 

Det finns dock en hel del fler skillnader mellan det svenska och thailändska köket, kanske fler skillnader än likheter om man gör en analys. Även om långt ifrån alla rätter är kryddheta så har man mycket smak i det thailändska köket och de flesta kryddor, som t ex olika curryblandningar, har hämtats från Indien. Det finns också en massa milda rätter och söta toner är vanliga tack vare kokosmjölken som man gärna använder som matvätska. 

Starkt, salt, surt, beskt och sött

Den thailändska maten handlar om att harmoniera smaker med varandra: salt, sött, beskt, starkt och surt. De kryddheta tonerna kommer från chili som fördes till Thailand från Sydamerika av portugiser på 1500-talet. Innan dess hade maten inte alls samma styrka. 

I regel består en thailändsk måltid av flera, mindre rätter. Man kommer lätt upp i 5-8 rätter per måltid om man unnar sig både förrätt och huvudrätt. Maten serveras ofta på fat varifrån alla som samlats för att inmundiga måltiden delar på. Alla äter av allt, ofta från samma fat, men man äter bara en sak i taget. Ris och/eller nudlar serveras alltid. 

Som efterrätt brukar man njuta av saftig, färsk frukt som ananas, vattenmelon eller mango. 

Allt handlar om högkvalitativa råvaror

I Thailand äter man det mesta med gaffel och sked, men pinnar används också, särskilt till nudlar. Maten serveras i de flesta thailändska hem antingen direkt på golvet eller vid ett lågt bord och maten intas sittandes på golvet. 

Bland väldigt vanliga ingredienser i thaimat, råvaror som varje thailändsk kock alltid har inne, ingår: 

  • Chili
  • Citrongräs
  • Koriander
  • Vitlök
  • Ingefära
  • Tamarind
  • Spiskummin
  • Galangal
  • Kokosmjölk
  • Fisk, kyckling och skaldjur
  • Ägg
  • Lime
  • Olika sorters curry som: röd, grön, gul och Panang
  • Ris och nudlar
  • Fisksås 

Det finns förstås en hel del andra vanliga ingredienser, men de som nämnts här ovan är essentiella för att kunna laga thaimat. 

Lättlagat

Thaimat går i regel fort att laga till, det är råvarorna som är viktiga. Idag går allt som behövs för att laga mat inspirerad av det thailändska köket att finna i välsorterade matvarubutiker.